2023 değerli metaller için olumlu bir yıl olacak
Kıymetli madenler ticaretinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş “Kıymetli Madenler 2023 Beklentileri” raporunu açıkladı. Raporda, yatırımcılar tarafından “güvenli liman” olarak görülen altının geçen yıl görevini yerine getiremediği ve yılı kayıpla kapattığı belirtiliyor. Troy Kıymetli Madenler raporunda, 2023 yılının altının yanı sıra gümüş, platin ve paladyum gibi değerli metallerin getirileri açısından olumlu bir yıl olacağı kaydedildi.
Altın rekor seviyeleri deneyecek
Troy Kıymetli Maden “2023 Yılı Kıymetli Maden Beklentileri” raporunda, başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarını baskı altına almasına neden olduğu belirtildi. Raporda, “Geçen yıl altın açısından oldukça hareketli bir yıl oldu ancak net bir yön belirleyemedi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının da etkisiyle 2.070 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın fiyatları, yılı başladığı seviyenin bir miktar altında 1.824 dolar/ons seviyesinden kapatabildi.
2023 yılının faiz artışlarının yavaşlayacağı ve enflasyonun kontrol altına alınacağı bir yıl olacağı vurgulanan raporda, “2023 yılı faiz artış hızlarındaki yavaşlamanın yanı sıra, küresel risk algısının azalacağı bir dönemdir. Ayrıca özellikle Çin’in diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırmasıyla birlikte pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı bir yıl olacak. Raporda bu beklentiler ışığında altını bu yıl güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğunun altı çizildi. Doların alım gücünün zayıflamasının yanı sıra FED’in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımlarının yavaşlaması ve küresel risk iştahının daha da hızlanacağına dikkat çekilen raporda, altının yükselişte olduğu vurgulandı. bu yıl ons bazında 2000 doları aşması ve yeni bir rekor seviye kaydetmesi bekleniyor.
Gümüşte 35 dolar/ons seviyesi bekleniyor
Troy Kıymetli Madenler “2023 Yılı Kıymetli Maden Beklentileri” raporunda, geçen yılı olumlu kapatan ve bu yıla 23,96 dolar/ons seviyesinden başlayan gümüşe yönelik fiziki talebin arttığına dikkat çekildi. Artan taleple birlikte stokların azalması nedeniyle 2023 yılında gümüş fiyatlarının artacağının belirtildiği raporda, “Elektrikli araçlardan 5G teknolojisine, güneş enerjisinden birçok yeni teknolojiye kadar kullanım alanı artan beyaz metal, dikkat çekiyor. artan talep karşısında zayıflayan arz yapısı. COMEX ve LBMA vakalarından gümüş çıkışlarının arttığı gözlenirken, stoklardaki bu düşüşün önümüzdeki günlerde gümüş fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Raporda, bu koşullar altında gümüşün bu yıl yeniden 35 dolar/ons seviyelerine çıkmasının beklendiği vurgulandı.
Yeşil enerji yatırımlarıyla platine ilgi artacak
Troy Kıymetli Madenler “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporunda, arz tarafındaki sorunlar nedeniyle geçen yıl yatırımcısına en çok getiri sağlayan kıymetli maden olan platine olan ilginin, bu yıl da benzer nedenlerle devam ediyor. Raporda, “Özellikle yeşil enerjide ülkelerin yatırımlarının platin kullanımını artırması beklenirken, hidrojen enerjisi yatırımları da platine ivme kazandıracak önemli unsurlardan biri olacak. Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi nedeniyle paladyum arzında yaşanacak sorunlar platini ikame olarak kullanılmaya itiyor. 2023 yılında platinin 1200 dolar/ons seviyesine çıkmasını bekliyoruz.
Paladyum, toparlanan otomotiv endüstrisinden destek alacak
Raporda, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla 3019 dolar/ons gibi rekor seviyelere ulaşan paladyumun bu seviyelerde tutunamayarak yılın en pahalı kıymetli metali olarak yılı tamamladığı hatırlatıldı. resesyon beklentilerinin Troy Kıymetli Maden “2023 Kıymetli Maden Beklentileri” raporunda paladyumun yüzde 80’i otomotiv sanayinde kullanılıyor. Otomobil endüstrisinin 2023 ortalarında toparlanmasının beklenmesiyle birlikte paladyum fiyatları hızlanacak. Bu nedenle, Rusya’ya yönelik metal yaptırımlarına rağmen paladyumun bu yıl yeniden 2000 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkacağını öngörüyoruz.