Yaşam

Burun Tıkanıklığını Evde Gidermenin Yolları

Günde on binlerce kez nefes alıyoruz çünkü soluduğumuz oksijen olmadan yaşayamayız. Bu nefesi aldığımız ana organımız olan burnumuz birçok farklı nedenden dolayı tıkandığında ağzımızdan nefes almaya başlarız ve kabul edelim ki bu hiç de iyi bir durum değildir. Burun tıkanıklığı kış aylarında hepimiz için rutin bir rahatsızlık iken,Bazılarımızda alerjik reaksiyon olarak da görülebilir.

Peki ne yapmalıyız, burun tıkanıklığından en hızlı nasıl kurtuluruz? Yaşanan rahatsızlığa göre bazen doktora gidip ilaç almamız gerekiyor. Ancak Basit tıkanıklıklarda kendimize uygulayarak burnumuzu açabileceğimiz bazı sistemler var. Ancak tüm bu tekniklerin herkes için kolay bir analiz sunmasını bekleyemeyiz. Gelin evde burun tıkanıklığını açmanın yolları nelerdir daha yakından inceleyelim.

Önce olayı anlayalım; Burun tıkanıklığı nedir, neden olur?

Burun tıkanıklığı olarak da bilinen burun tıkanıklığı, burnumuzdaki hava kanallarının kapanması veya daralmasıdır. Bu blokaj genellikle Hava kanalındaki damarlarda ödem oluşmasından kaynaklanır.Burnumuzun tamamen tıkalı olması elbette söz konusu değil ama geçen hava o kadar düşük ve oluşan basınç o kadar yüksek ki sanki gerçekten burnumuza bir şey sokup tıkamışız gibi hissediyoruz.

Burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biri influenza ile ilişkili üst solunum yolu enfeksiyonları. Diğer bir neden ise mevsimsel, dış etkenler veya kişiye özel alerjik reaksiyonlardır. Kirli hava, sigara dumanı ve farklı kimyasallar da alerjik olmayan rinosinit geliştirerek burnumuzu tıkayabilir.

Burun tıkanıklığı ne kadar sürer, ne zaman geçer?

Genel olarak burun tıkanıklığı, büyük bir hastalığın belirtilerinden biri değilse masum bir baş belası olarak kabul edilir. Gribin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu burun tıkanıklığı 1 ile 2 hafta arasında sürebilmektedir. Bu süre iltihabın şiddetine ve doktor tarafından verilmişse antibiyotik ilaçların kullanımına göre değişebilir.

Hemen doktora gitmeyin; İşte evde burun tıkanıklığını gidermenin yolları

  • burun masajı
  • Zeytin yağı
  • nane yağı
  • Tuzlu su
  • Lavanta
  • Zencefil çayı
  • elma sirkesi
  • Buhar

burun masajı:

Burun tıkanıklığı durumunda sinüsler ve burun eti genellikle şişer. Bu durumda iltihap azalmış olsa bile tıkanıklık devam edebilir. Bu nedenle elinize bir ölçü nane yağı alın ve burnunuza masaj yapın. Burnunuza, elmacık kemiklerinize ve alnınıza hafifçe masaj yaparak derin bir nefes alırsanız burun tıkanıklığınızın büyük ölçüde hafiflediğini göreceksiniz.

Zeytin yağı:

Eski çağlardan beri şifa için kullanılan zeytinyağını düzenli olarak tüketirseniz bağışıklık sisteminiz güçlenir ve Bu tür enfeksiyonları daha kolay atlatırsınız. Zeytinyağının az bilinen bir diğer özelliği de buruna damlatılabilmesidir. Gece yatmadan önce burun deliklerinize bir damla zeytinyağı damlatırsanız hem daha rahat nefes alırsınız hem de zeytinyağının antibakteriyel, antiviral ve antimikrobiyal yapısı iltihaplarınızı giderir. Çok az damlatmamaya dikkat edin.

Nane yağı:

Nane yağı, keskin kokusu, antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde burun tıkanıklığının en büyük düşmanıdır. Gün içerisinde orta sırada nane yağı kokusu alıyorsanız Güçlü kokusu sayesinde burnunuzun açıldığını fark edeceksiniz. Burun tıkanıklığınız iltihaptan kaynaklanıyorsa burnunuza bir damla nane yağı damlatmak da burnunuzu biraz ağrıtsa da açacaktır.

Tuzlu su:

Hepimizin bildiği gibi burun tıkanıklığının pelerinsiz savaşçısı tuzlu sudur. Eczanelerden hazır deniz suyu alabileceğiniz gibi Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek evde kendiniz de yapabilirsiniz. Burnunuzu bu tuzlu su ile günde birkaç kez temizlerseniz hem iltihap azalır hem de burnunuz açılır.

Lavanta:

Lavanta antiviral, antiseptik ve antibakteriyel özelliğinden dolayı burun tıkanıklığı için de yeterlidir. Kurutulmuş veya taze lavantayı bir kapta kaynayan suya atın. ve on dakika daha kaynatın. Lavantayı çıkardıktan sonra kalan su ile burnunuzu yıkadığınızda hem iltihabın azaldığını hem de burnunuzun açıldığını göreceksiniz.

Zencefil çayı:

Taze zencefil veya zencefil tozu kullanarak yapacağınız çay mukusu gevşetecek ve burnunuzdaki hava kanallarını açacaktır. Ilık haliyle hem zencefil çayı içebilir hem de burnunuzu yıkayabilirsiniz.

Elma sirkesi:

Hayır, koklamıyorsun. Bir bardak ılık suya ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı sirke, Dilerseniz bal ekleyebilirsiniz. hasta olduğun sürece. Bu sayede hem mukus inceltilecek hem de bakteriler yok edilecektir. Hazırladığınız karışıma biraz daha sirke ekleyerek gargara yapmanız da mümkün.

Buhar:

Burun tıkanıklığına karşı tuzlu su kadar etkili olan bir diğer formül de buhar solumaktır. Kaynayan suyu geniş bir kaba alın. Dilerseniz nane yağı veya lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Ardından başınızı bir havluyla örtün, bu kasenin üzerine eğin ve Hala tüten buhardan derin bir nefes alın.Dakikalar içinde burun tıkanıklığınızın azaldığını hissedeceksiniz.

Burnunuz tıkalı olduğunda zil sistemleri:

  • Yüksek bir yastıkla başınızı yüksekte tutun ki mukus aşağıda kalsın ve burun tıkanıklığınız rahatlasın.
  • Odanızda nemlendirici çalıştırırsanız uyumanız daha kolay olacaktır.
  • Sık sık ılık su için
  • Yatmadan önce ılık bir duş alarak mukusu yumuşatın.
  • Salamura veya deniz tuzu alın.
  • Bir burun bandı kullanarak burun deliklerinizi büyütün.

Ne zaman doktora gitmelisin?

Anlattığımız tüm bu yöntemler kolay burun tıkanıklığı durumunda evde uygulayabileceğiniz sistemlerdir. Burun tıkanıklığınız varsa öksürük, halsizlik, yüksek ateş veya benzeri ve iki haftadan uzun süren burun tıkanıklığınız yoksa mutlaka doktora gitmelisiniz. Burun tıkanıklığı çok daha büyük bir enfeksiyonun küçük bir belirtisi olabilir.

Hepimizin yaşadığı yaygın bir rahatsızlıktır. Burun tıkanıklığını gidermenin yolları nelerdir? sorusuna cevap vererek uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerden bahsettik. Anlattıklarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi burun tıkanıklığı konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu