Haber

Cezayir, Fransız sömürge döneminde kaçırılan nadir bir İslami el yazmasını ele geçirdi

Cezayirli yetkililer, Fransız sömürge ordusu tarafından 1842’de Al-Vansheris (Ouarsenis) dağlarında ülkenin kurucu lideri Emir Abdulkadir’e yönelik bir saldırının ardından ele geçirilen, 1659 yılına kadar uzanan ender bir İslami el yazmasını Paris’ten almayı başardılar.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Cezayirli yetkililer tarafından Cezayirli yetkililer tarafından Fransa’ya kaçırılan Buyruk Abdulkadir dönemine ait tarihi ve sembolik değeri yüksek İslami el yazmasının satışının gerçekleştirildiği belirtildi. Paris’teki Cezayirli topluluk, açık artırma yöntemiyle önlenerek ülkeye getirildi.

Açıklamada, söz konusu nüshanın Fransız sömürgesi döneminde ülkenin kuzeybatısındaki El-Vanseris (Ouarsenis) dağlarında kurucu cumhurbaşkanı Buyruk Abdulkadir’e düzenlenen saldırı sonrasında Fransızlar tarafından ele geçirilerek Paris’e kaçırıldığı vurgulandı. .

Tarihi ve sembolik değeri yüksek olan bu el yazmasının kurtarılmasının Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un direktifi çerçevesinde yürütülen hassas çalışmalarla sağlandığı, Cezayirli yetkililerin ise tüm kalıntıların geri getirilmesi için çabalarını sürdürecekleri kaydedildi. ülkenin tarihi belleğine kaçırılan türden belgeler ve tarihi eserler.

Açıklamada, tarihi el yazması hakkında daha fazla ayrıntı yer almadı.

Cezayirli yetkililer, ülkelerinin sömürge dönemine (1830-1962) ve Osmanlı dönemine ait arşivlerinin yüzde 98’inin Fransa’da olduğunu söylüyor.

1830’dan 1962’ye kadar 132 yıl boyunca Osmanlı Cezayir’ini sömüren Fransa, ülkedeki milyonlarca insanın ölümüne neden olmuş, binlerce tarihi eser ile yer altı ve yer üstü zenginliklerinin ülkeden sürülmesine yol açmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu