Haber

HATAY’DA HASAR GÖREN TARİHİ YAPILARIN ÜÇ BOYUTLU MODELLERİ

İSTANBUL Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından görevlendirilen harita mühendisleri, Hatay’ın Antakya ilçesinde hasar gören tarihi binalarda inceleme başlattı. Mühendisler gruplara ayrılarak depremde hasar gören tarihi yapılar hakkında rapor hazırlamak için çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından atanan Harita Mühendisi Osman Çetin, ‘Belirlediğimiz 8 öncelikli yapı var. Bunlardan biri de Habib-i Neccar Camii. Deformasyonlarını ölçüyoruz. Üç boyutlu modeller üretiyoruz. Caminin ne kadar hasarlı olduğunu ve ne kadar müdahale gerektiğini ölçüyoruz. Projelerin daha sonra hazırlanacağını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ekipleri, afet bölgelerinde hasar gören tarihi binalarda çalışma başlattı. Sahada farklı kümelerde çalışan ekipler, dronlar yardımıyla fotogrametri tekniğini kullanarak ölçümler yapıyor ve lidar haritalama gerçekleştiriyor. Anadolu’nun bilinen ilk camilerinden biri olan Habibi Neccar Camii’ni inceleyen ekipler, tarihi yapıların üç boyutlu maketlerini çıkarıyor. Sahada görevlendirilen harita mühendisleri çalışmalarını anlattı.

‘DİJİTAL İKİZ PROJESİ GELECEĞE AKTARILACAK’

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından atanan Harita Mühendisi Mücahit Yılmaz, ‘Yaptığımız iş, fotogrametri ve lidar denilen, genellikle harita mühendisleri tarafından yürütülen bir çalışma prensibidir. İlk olarak, lazer tarayıcı ile birlikte çevredeki binaların ve en değerli yapının yerel olarak üç boyutlu görselleştirilmesi. Bunlara bakılarak oluşturulacak çalışma ile birlikte hasar tespit çalışmalarının yapılması. Aynı şekilde drone ile fotogrametrik yöntemle çekilen görüntülerle birlikte fotoğraflar gerekli aşamalardan geçmektedir; Daha sonra binanın gerektiği şekilde maketi üretilir ve aynı durumda hasar tespit çalışmaları yapılır. Dijital ikiz olarak adlandırılan proje kapsamında en değerli konunun geleceğe aktarılması olduğunu söyledi, en azından elimizde dijital bir kayıt olması için yapılan bir çalışma olarak adlandırabiliriz.

‘BÜYÜ CAMİ’ ÖLÇÜSÜNÜ BEKLEDİK, PAYLAŞILDI

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından görevlendirilen Harita Mühendisi Osman Çetin, “İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi adına çalışıyoruz. Hatay’da hasarlı tarihi yapılar var. Belirlediğimiz 8 öncelikli yapı var. Bunlardan biri de Habib-i Neccar Camii. Deformasyonlarını ölçüyoruz. Üç boyutlu modeller üretiyoruz. Caminin ne kadar hasarlı olduğunu ve ne kadar müdahale gerektiğini ölçüyoruz. Ardından projeler hazırlanacak. Eğitmenler buraya gelecek. Ulu Camii ölçtük, Ulu Camii yıkıldı, çok az kaldı. Enkaz kaldırılmadan önce, daha fazla zarar görmemeleri için bunları tespit edeceğiz. Ondan sonra 7-8 cami daha var, onlarla devam edeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu