Haber

İşte 600 Evi yıkan hatalar zinciri: Uzman Haber7’ye açıkladı

Haber7 – Özel / ANTAKYA

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde en büyük yıkımın yaşandığı noktalardan biri de Hatay’ın Antakya ilçesi oldu.

Antakya’da yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı 600 Konut kompleksi en büyük yıkımın yaşandığı noktalardan biri oldu. 1998 yılında 600 Yapı Kooperatifi tarafından hak sahiplerine teslim edilen 57 blok ve 570 dairenin bulunduğu sitenin tamamı çöktü.

Tüm Türkiye’yi şaşkına çeviren depremin ilk gününden bu yana bölgede bulunan Haber7 ekipleri, 600 konutu inceleyen bilirkişi heyetinden yetkililere ulaştı.

NEVRUZSUZ DEMİR KULLANILMIŞTIR

570 dairenin tamamının yıkılmasına neden olacak ihmal ve kusurlarla ilgili ilk tespitleri Haber7 ile paylaşan uzmanlar, zemin katların yumuşak zeminlere dikkat çekti. “Burada gördüğünüz kolonun yapımında kırma taş, taş tozu ve çimento kullanılmıştır. Granülometri (karışıma karıştırılacak malzemelerin oranını belirleyen) priz alabilmesi için orantılı olmalıdır. Buradan bakıldığında boyuna donatılar yassı demirdir. 1999’dan sonra bu demirin kullanımı yasaklandı, 1999’dan sonra nervürlü çelik gerekli. Nervürsüz demirde bile doğru granülometri ile durum böyle olmazdı.”söz konusu.

KAYIŞLAR SIKIŞTIRILMAMIŞTIR

Etriyelerin yeterince sıkılmadığını belirten uzmanlar, “Fi 8’in Fi 6 üzengileri burada incelediğimiz 600 konutun enkazında net bir şekilde görülüyor. Bu aralıklar kolon ve kiriş boylarının 1/3’ü kadar sıkılmak zorundaydı. Deprem kuvvetleri üzengi alır, bu sıkıştırmalar burada yapılmadığı için birleşim noktalarından ayrılarak yıkılmıştır.

AĞIR IŞIN ZAYIF KOLON HATASI

Buradaki çökmelerin temel nedeni zemin katların yumuşak zeminler olmasıdır. Yani ağır kirişler zayıf kolonlardır. Bunun sonucunda bazı binalarda 1 kat, bazılarında ise 2 kat toplam çökme meydana geldi. Bitişik çift sıralarda, binalar çekiçleme kuvvetine karşı oyun kartları gibi düştü.” bilgisini paylaştı.

600 konutta yer alan binalardaki en büyük eksikliklerden birinin bağlantı noktalarında olduğu bilgisini paylaşan uzmanlar, “Birleşim yerleri standartlara ve projesine uygun değil.

Bu durum buradaki tüm bloklarda var. Üzengilerin hepsi dışarıda ve onları net bir şekilde görebiliyoruz. Perde sayısı çok az olduğu için kolonlar zayıf. Binalarda eklentiler oluyor, bu eklentiler binalara ağır yük bindiriyor ve statik dengeyi de bozuyor.” söz konusu.

DELİL TOPLAMASINDAN YÜZEYİ KALDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL

Yetkililer, enkazın kanıtlar toplanmadan alelacele kaldırıldığı iddiasını kesin olarak yalanladı. Enkazları tek tek ziyaret ederek incelemelerde bulunan bilirkişi heyetleri, “Öncelikle burada savcılık inceleme yapıyor. Mühendislerin savcı kararı olmadan inceleme yapması, delil toplaması ve enkaz kaldırma işlemini gerçekleştirmesi asla mümkün değildir.

 

arapgir-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu