Ekonomi

Limon, Perakende Yasası’nda değişiklik çağrısında bulundu

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon, piyasada fiyat istikrarını sağlamak ve esnafı korumak amacıyla Perakende Madde’de değişiklik çağrısında bulundu.

Limon, “Yıllardır esnaf ve sanatkarlar için zincir marketler ekonomiÜlkemiz için bir tehdit olduğunu söyledik ve perakende yasasının siyasetçilerin üzerinden bir an önce kaldırılmasını talep ettik.

Maalesef piyasa kanunu çıkarılmadı, çıkarılmadı. Ne yazık ki çekirge sürüsü gibi yurdun dört bir yanına ve köylerine sızan, istihdama katkı sağlamayan, sadece yerel sermayeyi alıp götüren zincir marketler, hükümeti, devleti, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, medya kuruluşlarını ve basın kuruluşlarını tehdit etmeye başlamıştır. Gazeteciler elde ettikleri ekonomik güçle” dedi.

Esnafın büyük işletmelerle mücadelesinin sürdüğünü söyleyen Limon, “Haksız rekabetin önüne geçilmeli ve piyasadaki aktör sayısı artırılmalı. Esnafımızı ve tüketicimizi korumak, istihdamı farklı kılmak için küçük işletmeler desteklenmeli.”

Limon, teknoloji, tekstil, ayakkabı, kozmetik, beyaz eşya, mobilya, halı, küçük ev aletleri, kırtasiye ve hırdavat gibi 70-80 meslek kümesinin faaliyet alanına giren eserlerin zincir marketlerde satıldığını belirterek, bu da piyasada haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır.

Söz konusu marketlerin eğitim döneminde bahçe mobilyalarından kış lastiklerine, antifriz ve cam sulardan kırtasiye malzemelerine ve kurbanlık yiyeceklere kadar her şeyin satıldığına dikkat çekti.

“Marketlerde satılan ürüne kısıtlama getirilmeli”

Bu marketlerin su, deterjan, yağ gibi ürünlerde ‘fiyat birliği’ yaptığını öne süren Limon, bunun piyasadaki fiyatların artmasına neden olduğunu vurguladı.

Zincir marketlerde satılan eserlerin sınırlandırılmasının bir kural olduğunu belirten Limon, şunları söyledi:

“Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi değeri yüksek olan ve garanti kapsamına alınması gereken ürünler bile var.

Bu işlerin bakımı, servisi yapılıp yapılmadığı, yabancı menşeili olup olmadığı kontrol edilmemektedir. Piyasada çoğunlukla kalitesiz ve istenmeyen işler satılmaktadır.

Bu çalışmalar başarısızlıkla sonuçlandığında muhatap bulamayan ve garanti servisine ulaşamayan ya da kendisine ulaştığı halde istediği getiriyi elde edemeyen birçok tüketici bulunmaktadır.

Bu gibi durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmayıp sorunun analizinde işlevsiz kalmaktadır. Sattığı esere sahip olamayan, o eseri satmasın. Perakende Kaleminde yapılacak değişiklikle tüketicinin zarar görmemesi ve piyasa istikrarının korunması amacıyla zincir marketlerin sadece gıda ürünleri satabilmesi sağlanacak.” – ERZİNCAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu