Seçmenler için dikkat edilmesi gerekenler
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için seçmenlerin demokratik haklarını kullanma sürecinde bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. ).
Buna göre yerli seçmen, nerede oy kullanacağını e-Devlet’ten, YSK’nın internet sitesinden, mobil uygulamasından veya kurulun 444 9 975 çağrı merkezinden öğrenebilecek. Seçmenlerin nerede oy kullanacakları, adreslere gönderilecek seçmen bilgi kağıtlarında yer alacak.
Yabancı seçmen kütüklerinde kayıtlı seçmenler, kurulacak temsilcilikler ile gümrük kapılarının adres ve oy kullanma tarihi bilgilerine YSK’nın internet sitesinden ulaşabilecek.
Oy kullanmak için sandık başına gidecek seçmenlerin fotoğraflı resmi kimlik ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını yanlarında bulundurmaları gerekecek.
7 kişilik sandık kurulu görev yapacak
Oy kullanma yerine giden seçmenler, kimliklerini sandık kurulu başkanına ibraz ederek, sandık ve oy pusulası ile “Evet” veya “Tercih” mührünü alarak kapalı oy kullanma kabinine girecek ve mühürlerini alana basacak. oy vermek istedikleri parti/aday için belirlenir. Daha sonra oy pusulalarını kapalı zarfa koyup sandığa atacaklar.
Bu işlemlerden sonra seçmenler imzalama yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda kalacak.
Seçimlerde oyların dökümü, sayımı ve kaydedilmesinden 5’i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişiden oluşan sandık kurulu sorumlu olacak.
Seçim günü saat 17.00 itibari ile oy kullanma süresi tamamlandığında sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayımına başlanacak.
Sandık sonuçları sandık kurulu tarafından tutanağa geçirilecek, ilçe ve il birleştirme tutanakları siyasi parti temsilcileri huzurunda düzenlenecek, birer nüshası parti temsilcilerine verilecek ve asılacak forma asılacak. vatandaşlar tarafından görüldü.
SEÇSİS’e girilen veriler doğrudan YSK’ya ulaşacak ve eş zamanlı olarak siyasi partilerle paylaşılacaktır.
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK internet sitesi üzerinden vatandaşların kullanımına sunulacak.
Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?
“Evet” veya “Tercih” mührü basılmazsa, birden fazla ittifak, bire bir ittifaka dahil olmayan bir parti veya adayın oyları geçersiz sayılır.
Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması veya yırtılması ve oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine rastgele özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması da oyunu geçersiz kılar.
Ayrıca oy pusulasında karalama, çizik veya bariz bir şekilde işaretlenme veya zarfın içinde işaret görevi görecek rastgele bir madde bulunması halinde oylar geçersiz sayılır.