Yaşam

Türkiye’nin uluslararası arenadaki gönüllü bilim ve kültür elçileri Ege’den yetişiyor

Ege Üniversitesi TÖBİR Mezunları memleketler arası öğrenciler, ülkelerinde bürokrasinin tepesinde misyon yapıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkçe Öğretim Ünitesi (TÖBİR), verdiği nitelikli eğitimin yanı sıra mezunları ile de isminden kelam ettirmeye devam ediyor.

Türk Dünyası başta olmak üzere memleketler arası arenada Ege Üniversitesinin isminden gururla kelam ettiren EÜ TÖBİR mezunları, hem kendi ülkelerinde devletin üst seviye makamlarında hem de özel dalda değerli vazifeler üstlenerek gönül ve bilim köprüleri kuruyorlar. EÜ Türkçe Öğretim Ünitesi mezunları; Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Kydyraly Darkhan Kuandykuly, Pakistan İslamabad Türkiye Büyükelçisi Tahir Shah, Dış Siyaset Danışmanı ve Güç Diplomasisi Uzmanı Umud Shokri Kalehsar (Erdebil/İran asıllı ABD vatandaşı), Milletlerarası Bağlantılar Uzmanı Aıda Sulaj Zeneli (Tiran/Arnavutluk) memleketler arası arenada başta ülkemiz olmak üzere Ege Üniversitesinin tanınmasında değerli roller üstleniyorlar.

Mezunlarının kıymetli misyonlarda yer almasından ötürü keyifli olduklarını söz eden EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “Mezunlarımızın Ege Üniversitesi gibi köklü bir üniversitede eğitim almaları bu eğitimlerini, akademik kariyerleri ve mesleki görevleriyle taçlandırmaları Türkiye’de eğitim almak isteyen pek çok yabancı öğrenciye de örnek olmaktadır. Üniversitemizde gittikçe artan ve daha fazla artırmayı hedeflediğimiz uluslararası öğrenci sayımız, eğitim kalitemiz ve tercih edilen üniversite olmamız adına oldukça gurur verici bir tablodur.” diye konuştu.

TÖBİR Öğr. Gör. Ömür Özütemiz ise, “1992 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan EÜ TÖBİR’de Türkçe öğrenmek isteyen memleketler arası öğrencilere Türkçeyi konuşma ve bilim lisanı olarak öğretmekle birlikte Türk kültürünü de tanıtarak istekli barış elçileri yetiştiriyoruz. 30 yıldır bu bedelli hedefe hizmet eden Türkçe Öğretim Ünitemiz, memleketler arası öğrencilerin Türkiye’deki eğitimlerinin birinci basamağını oluşturuyor. Tüm enstitü olarak öğrencilerimizle ortamızda bir aile ortamı oluşması; kurulan gönül köprüleriyle kopmayan bağlar tesis edilmesi, sonraki hayatlarında bizimle edindikleri 9 aylık serüvenlerini, deneyimlerini daha da geliştirerek yeni başarılara imza atmaları; değerli vazifeleri icra ediyor olmaları Türkiye’ye geldiklerinden itibaren her manada onlara dayanak olan TÖBİR ailesi olarak bizleri keyifli ediyor.” dedi.

Öğr. Gör. Özütemiz, “Türkçe Öğretim Ünitemizde Türkçe öğrenip sertifika

alarak eğitimlerine devam eden, iş ve akademik hayatlarında meslek basamaklarını tırmanan öğrencilerimizden kimileri devletin üst kademelerinde değerli vazifeler üstleniyor. Mezunlarımız ortasında Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Kydyraly Darkhan Kuandykuly, Pakistan İslamabad Türkiye Büyükelçisi Tahir Shah, Dış Siyaset Danışmanı ve Güç Diplomasisi Uzmanı Umud Shokri Kalehsar, Memleketler arası Bağlantılar Uzmanı Aıda Sulaj Zeneli üzere değerli bireyler yer almaktadır.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu