Haber

Ekonomistler OVP’yi nasıl yorumladı?

Türkiye ekonomisinin 2024, 2025 ve 2026 yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP), Beştepe’de düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı. OVP’de 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürülmesi, kişi başına milli gelirin 14 bin 855 dolara çıkarılması, ihracatın 300 milyar doların üzerine çıkarılması ve 2026 yılında büyümenin yüzde 5’e çıkarılması gibi pek çok hedef yer alıyor.

Peki, uzun süredir kamuoyuna açıklanması beklenen Orta Vadeli Program’daki hedefleri ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Eğilmez: OVP’nin içi dileklerle dolu

X isimli sosyal medya platformunda OVP ile ilgili açıklama yapan ekonomist Mahfi Eğilmez, “Örneğin OVP’ye göre TÜFE’nin 2023 sonunda yüzde 65 olması, 2023’te ise yüzde 33’e düşmesi bekleniyor. 2024 sonu. Mantıklı bir hedef. Güzel ama ne olacak? 65 Bu düşerken büyüme ve işsizlik olumsuz etkilendiğinde ne yapılacak? Sıkı parasal ve maliye uygulayacağız diye program olmayacak. Politika ve düşecek. Ne yapacaksınız, faizi ne zaman yapacaksınız? “OVP’nin içi bu tür isteklerle dolu” dedi.

Ekonomist-yazar Uğur Gürses, OVP’nin “en yumuşak midesinin” bütçe olduğuna dikkat çekti.

Gürses, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bütçe açığını deprem harcamaları hariç GSYİH’nın yüzde 3,9’u olarak hesaplıyorum. Bu, yerel seçime girecek bir Türkiye için oldukça iyimser bir rakam. Hatta hükümetin zannettiği gibi acaba nasıl olur?” 2,6 trilyonluk bütçe açığının finansmanı bu negatif reel faizlerle mi olacak?” değerlendirmesini yaptı.

Mustafa Sönmez: Tel kopuyor

Ekonomist Mustafa Sönmez ise “Bütçe açığı büyürken enflasyon nasıl düşecek? Faiz politikası?”

Koç Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selva Demiralp, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Enflasyon 3+ yılda yüzde 65’ten yüzde 8,5’e çekilecekse bunu başarmak nasıl mümkün olacak?” Potansiyelin altına bile düşmeyecek bir büyüme mi?” sorusunu yöneltti.

Hayri Kozanoğlu: OVP’nin tamamlanması kaldı

BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise OVP’de hedeflere ulaşmanın ancak dış borçlanmayla mümkün olacağını değerlendirdi. Kozanoğlu, OVP’nin tamamlanması kaldı. Geçmek de zor görünüyor!” yorum yaptı.

Akademisyen ve programcı Doç. Oğuz Demir ayrıca, “OTP ile ilgili bir şey söylemek için öncelikle OTP’de yapılması söylenen çalışmaların yapıldığını, bu çalışmaların sonuç verdiğini görmek gerekiyor. Aksi takdirde o boşuna umut etmektir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP’nin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, “Orta Vadeli Program: Makro finansal istikrar, enflasyonla mücadele ve yapısal dönüşüm…” dedi.

DW/BO,TY

antakya-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu