Haber

Erdoğan ve Putin’den ortak basın açıklaması: ‘Batı bizi aldattı’

Soçi’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, heyetlerarası ve baş başa görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Putin’in değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

“Tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmaya hazırız. Yeni anlaşma için Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması gerekiyor. “Bunu Sayın Erdoğan’a açıkça söyledim.”

“İkili ticaretimizin yüzde 80 oranında büyüdüğünü görüyoruz, yerli para birimi konusundaki kararlılığımızı ortaya koyduk. Dolar ve euro para birimlerinin daha az kullanılması konusunda mutabakata varıyoruz.”

“Türk Akımı ve Mavi Akım ile ilgili olarak 20 milyar metreküp doğalgaz transfer ettiğini görüyoruz ve Rusya’nın doğalgazda her zaman en büyük ortağı olacağının altını çizmek isteriz.”

‘BATI BİZİ ALDATTI’

Tüm anlaşmalar tam olarak yerine getirilir getirilmez Rusya’nın tahıl anlaşmasını derhal yeniden uygulamaya koyacağını belirten Putin, Rusya’nın 6 Afrika ülkesiyle tahıl sevkiyatına ilişkin müzakereleri tamamlamaya yakın olduğu mesajını da verdi. Rusya’nın birkaç hafta içinde Afrika’ya ücretsiz tahıl sevkiyatına başlayacağını belirten Putin, “Rusya, 1 milyon ton tahılı Türkiye üzerinden özel bir fiyatla en yoksul ülkelere göndermeye hazır ve Katar’ın yardımını bekliyoruz.”

Putin, Batı’nın tahıl anlaşmasının insani niteliği konusunda Rusya’yı aldattığını, Rusya’nın tahıl koridorunun güvenliğini sağlarken karşı tarafın insani koridorları terör saldırıları için kullandığını öne sürdü.

‘RUSYA’NIN BEKLENTİLERİ TÜM TARAFLARCA BİLİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“İkili ticaret hacminde 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında ülkemize 3,5 milyon Rus turist geldi. Odaklandığımız konulardan biri de ticaret hacminin canlanmasıydı. Karadeniz girişimi. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamadı. Rusya” “Birleşmiş Milletler’in beklentileri tüm taraflarca biliniyor. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği konuları farklı kelimelerle ifade ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler’e yeni bir teklif paketi hazırladık.”

PEKOV ‘İNŞAATÇI GEÇTİ’ DEDİ

Görüşmelerden önce tahıl konusunu görüşeceklerini belirten Putin, Rusya’nın tahıl anlaşmasıyla ilgili müzakerelere açık olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Tahıl anlaşmasıyla ilgili konuları gündeme getirmeyi planladığınızı biliyorum. Biz açığız. Görüşmede Ukrayna kriziyle ilgili konular da ele alınacak.” “

Basın açıklaması öncesinde bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, “Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin ilk kısmı yapıcıydı.” (DIŞ HABER)

Detaylar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu