Afete dayanıklı şehirler yükseliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin güncellendiğini ve yapı güvenliğine ilişkin önerileri içeren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.
Bakan Kurum, resmi sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Afetlere karşı daha dayanıklı yapılar için yapı güvenlik önlemlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik.”
Bakanlık, İmar Yönetmeliği’nde depreme karşı ek önlemler getiren yönetmeliğin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağını söyledi. Yönetmeliğe göre, zemin hariç 4 kat ve üzeri konut bulunan binalarda kapalı çıkışlar yasaklanacak. İmar planından gelen emsal hakların kapalı kanopi yapılamamasından dolayı kullanılamaz hale gelmesi durumunda kayıplar tazmin edilecek ve 1 metreye kadar taşıyıcı sistem kolonlarının parselin arka bahçesine taşınmasına izin verilecek, böylece üst katların bu sütunlar üzerine yapılabileceği anlaşılmaktadır. Yeni düzenleme ile arka bahçede emsal hakların tamamen kullanılamaması durumunda parsel yol sınırlarına 4 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla ön bahçeden en fazla 1 metre taşmasına izin verilecek. Taşan kısımlar zemin katta sadece kolon veya perdelerden oluşacak, hiçbir kenar rastgele herhangi bir ekipmanla kapatılmayacak ve bahçe kalitesi bozulmamış olacaktır.
Evlerin zemin katlarındaki ticari kullanımlardan, bitişik binaların sarsıntısından kaynaklanan çekiç etkisine kadar birçok alanda düzenleme ve tedbirlerin yer aldığı Yönetmeliğe göre; Konut olarak kullanılan binalarda ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek, kısa kolonlar oluşturulamayacak, güvenlik nedeniyle ara kat yapılamayacak, zemin artı 4 katlı binalarda kapalı çıkma yapılmayacaktır.
Konutların zemin katlarında ticari binalara yeni kural: Ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçemeyecek
Konut olarak kullanılan binaların zemin katlarında ticari işletmeler için de yeni kurallar getirilecek. Ticari ünitenin zemin kat yüksekliği 4 buçuk metreden az olacak ve binanın tasarımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde yer alan A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacaktır. Ayrıca yapıda kısa kolonlar oluşturulmayacak, ara katlar ve kapalı çıkmalar yapılmayacaktır.
Komşu yapıların çekiç etkisine rağmen önlem alındı.
Bir depremde bitişik binaların birbirine çarpmasını önlemek amacıyla, binalar arasında, deprem anından itibaren Türkiye Bina Sarsıntı Yönetmeliğine göre bırakılması gereken deprem derz aralığı kadar boşluk bırakılması gerekecektir. Parsellerin kenarlarından.
Mühendis ve mimarlar için deneyim şartı
Yapılan düzenleme ile yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin kat hariç 4 kat olarak tamamlanacak. Mimar ve mühendislerde aranacak nitelikler ve ön plana çıkarılması gereken şartlar şunlardır:
* 5 ile 7 katın ortasındaki binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl mesleki deneyim ve toplam alanı en az 10 bin metrekare olan 4 farklı proje aranacaktır. zemin kat.
* Zemin kat hariç 8 ile 15 kat arasındaki binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendislerinde en az 5 yıl mesleki deneyim ve toplam alanı en az 15 bin metrekare olan 6 farklı proje aranacaktır.
* Zemin kat hariç 15 katın üzerindeki binaların statik proje müellifliği için en az 7 yıl mesleki deneyim, toplam alanı en az 20 bin metrekare olan 8 farklı projede deneyim ve yapı bölümünde lisansüstü eğitim almış olmak veya titreşim mühendisliği alanında gereklidir. Ancak, diğer şartları taşıyanlar için geçerlilik tarihine kadar lisansüstü eğitim şartı aranmaz.
Kamu binaları için yeni düzenleme
Kamunun kullanımına açık binaların mimari projelerinin mimarları için de yeni kurallar getiriliyor. Buna göre:
Yönetmeliğe göre, nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerde yapılacak resmi binalar, ibadethaneler, eğitim, sağlık tesisleri, kültür binaları, eğlence binaları, konaklama amaçlı binalar, alışveriş merkezleri, ulaşım istasyonları, ofis binaları, mimari estetik değerini artırmak ve kentlere kimlik kazandırmak amacı ile. Yönetim tarafından bu kapsamda olmak üzere görevlendirilen ofis, revak, çarşı, merkezi iş yeri gibi ticari yapıların ve binaların projelerini hazırlayacak mimarlara da yeni kurallar getirildi.
Bu yapıların projelendirme süreçlerinde görev alacak mimarlardan aşağıdakiler beklenecektir:
Kamu sektöründe veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki deneyime sahip olma veya meslek odasına kayıtlı olma şartı
Bu binanın proje müellifliği, toplam alanı en az 10 bin metrekare olan en az 4 farklı yapının projelendirme sürecinde aktif rol almış mimarlar tarafından üstlenilecek.
Mimarlık bölümünde lisansüstü eğitim almış mimarlar için bu kriterlerin yarısını sağlaması yeterli olacaktır.
Bu kapsamdaki kamu yapılarının projeleri, yerel mimariye uygun olarak tasarlanacak, yapının kullanım işlevini azami ölçüde yansıtan mimari öğeler içerecek ve mimari estetik kurulu tarafından belirlenen referans yapı olması durumunda binanın bulunduğu cadde veya sokakta, referans binanın cephesindeki mimari elemanlar ve sokak silueti ile uyumlu olacak formda tasarlanacaktır.
Düzenleme dışında;
Yüksekliği 30 buçuk metreyi geçen konutlar ile inşaat alanı 2 bin metrekareden fazla olan kamu binalarının kullanımına yönelik binalarda mekanik tesisat projecileri; en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip olması ve toplam alanı en az 10 bin metrekare olan en az 4 farklı proje yapmış olması gerekmektedir.
Yüksekliği 51 buçuk metreyi geçen tüm binalar ile inşaat inşaat alanı 30 bin metrekareyi aşan toplu kullanım amaçlı binaların mekanik tesisat proje tasarımcıları; En az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olmak ve en az biri bir önceki kümede yer alan toplam alanı en az 10 bin metrekare olan en az 4 farklı projeyi tamamlamış olmak istenecektir.
Mimari Estetik Kurulları projelerin uygunluğunu değerlendirecek.
Düzenleme ile Mimari Estetik Kurullarının yapısı da değiştirildi. Mimari estetik komisyonunda mimar üye sayısı en az 2 olacak ve komisyon başkanının mimarlık alanında en az 5 yıl deneyimli veya mimarlık alanında tezli yüksek lisans yapmış olması kuralı getirilecek. . Böylece Kurul’da daha nitelikli bir değerlendirme yapılacak ve daha sağlıklı kararlar alınabilecektir.
Projelerin belirlenen kriterlere uygunluğu mimari estetik kurulu tarafından değerlendirilecektir.